I Småland finns det så mycket att se och gör att man behöver många dagar för att vara med om en bråkdel och förutom specifika attraktioner har man dessutom en underbar natur som är en upplevelse i sig. Småland är mycket kända för sin historia och dess historiska byggnader och här följer en kort presentation av några av de bästa sevärdheterna som Småland har att erbjuda – men det finns mycket mer för den entusiastiske besökaren.

Glasbruk

Ända sedan 1800-talet har Småland haft ett stort antal glasbruk och under sin vistelse kan besökaren få besöka flera av dem. Här kan man beundra de skickliga hantverkarnas tekniker och botanisera i brukens butiker men man kan också få möjlighet att prova på denna svåra men imponerande konstform. Glasbruk producerar inte bara klassiska skålar och dricksglas utan även smycken och prydnadsobjekt i olika modeller, mönster och färger. Några av de kändaste är Målerås glasbruk som vann SM i glasblåsning år 2016, glasmuséet The Glass Factory där man satsar på shower och bjuder in internationella glasartister och Kosta Glascenter där man får tillfälle att tillverka egna glasföremål.

Golf

För golffantaster är Småland med sina många golfbanor ett riktigt paradis. Här kan man avnjuta sitt spel i undersköna miljöer, liksom äta och dricka gott i deras klubbhus. Vetlanda Golfklubb erbjuder banor genom både park och skog och har en utomordentlig golfbutik, Kalmar GK Nya Banan har hela två 18-hålsbanor liksom träningsbanor och Hooks Golfklubb stoltserar med en närmast trolsk naturupplevelse.

Kalmar slott

Att besöka ett slott är spännande för både barn och vuxna och i Småland finns det berömda Kalmar slott från 1100-talet som är ett av Sveriges historiskt viktigaste slott. Slottet, som fick sitt nuvarande utseende under 1500-talet, bjuder på mängder av intressanta guidade turer, evenemang, utställningar och föreläsningar. Det finns också en bra restaurang och man arrangerar till och med bröllop. På sommaren förvandlas slottet till Barnens Slott, med mysiga sagostunder och nervkittlande äventyr – vilket gör Kalmar Slott till den perfekta plasten för sommarens familjesemester.

IKEA Museum

Bild på Ikeas museumIdag är IKEA ett av världens största möbelföretag och i dess museum kan man få lära sig om dess fantastiska historia. Här visas möbler från olika årtionden och man arrangerar ofta olika specialutställningar och föredrag om människorna och varorna runt denna succé. I museet redogör man bland annat hur företaget verkar som organisation, hur man arbetar med design och produktutveckling, hur man ser och arbetar mot hållbarhet och miljö, samt kommunikation och marknadsföring. Självklart får du även lära dig mer om mannen bakom IKEA – Ingmar Kamprad.

Teleborgs slott

Det är inte bara Kalmar som bjuder in till deras fantastiska slott, även Teleborgs Slott i Växjö är en sevärdhet du bara inte vill missa när du besöker Småland. Slottet, som är beläget ca 4 – 5 km söder om Växjö centrum, byggdes i slutet av 1800-talet vid sjön Trummens. Slottet byggdes som en bröllopspresent till Anna Koskull i samband med hennes giftermål med den svenska greven Gustaf Fredrik Bonde af Björnö. Slotten, som påminner mycket om ett tyskt medeltidsslott, verkar idag som ett hotell och kan även hyras vid konferenser, konserter och bröllop.

Äventyr i Småland

För dig som söker efter natur och äventyr är Småland en ypperlig plats att besöka. Här bjuder man in till mängder av vackra vandringleder för naturälskaren men även fantastiska äventyrsaktiviteter.

Zipline i Smålands vildmark

Drygt 50 km norr om Växjö, djupt in i den småländska vildmarken, kan du ta chansen att testa Europas största zipline av sitt slag. Little Rock Lake Zipline kallas denna attraktion och är en zipline som tar dig från olika stationer i en hastighet på 75 km/h. Här följer två utbildade guider dig och ditt gäng längs resans gång och berättar längst vägen om de olika naturområden och om dess djurliv. Och vem vet; kanske du får skoda en och annan älg på färden?

Kajakpaddla bland öarna

Småland har idag en kuststräcka på ungefär 425 mil. Med 5000 öar, kobbar och skär är denna plats rena paradiset. I Västervik bjuder man in dig på till ett flertal kajakturer, som både förkommer vis insjöar såväl som i skärgården. Här kan du få uppleva ett vackers sjöliv och en av Västerviks populäraste rutt tar dig på en 3 mils lång paddling genom orörda insjöar, ut till havet och skärgården ända till Gränsö Udde.