Anderstorp Raceway

För motorsportsfantaster är Anderstorp Raceway i Småland ett absolut måste! Denna internationellt kända racerbana har sedan 1960-talet bjudit på många spännande lopp och här har man både landat flygplan och åkt rullskridskolopp för välgörande ändamål. Varför inte slå sig ner i denna historiska miljö, slå på mobilen och spela på ett pågående formel-1 lopp eller ett motorcykelrally?

Motorbanan grundades av tre motorsportentusiaster som hette Åke Bengtsson, Sven “Smokey” Åsberg och Bertil Sanell förutom sitt intresse av racerbilar var de också framgångsrika företagare. Genom att förena sina hjärnor och organisationsförmåga bestämde de att det var dags att gör en motorbana av internationella mått och med hjälp av bland annat formel-1 föraren Joakim Bonnier som på den tiden var den förste svensk som vunnit ett VM i denna typ av lopp.

Till en början var det lite svårt att hitta investerare. Då beslutade man att även göra motorbanan till ett flygfält, vilket genast skapade större intresse. När det hela invigdes år 1968 fick banan stor internationell uppmärksamhet och höll många viktiga lopp för såväl bilar som motorcyklar, som kunde betraktas av upp till 3000 åskådare. Idag kan man fortfarande sitta på dessa historiska läktare och för att riktigt komma in i miljön kan man spela online med de bästa oddsen och fantastiska bonuserbjudanden.

Under sjuttiotalet hölls många tävlingar här men tyvärr kom de till ett abrupt slut år 1979 efter att den mest framgångsrike racerföraren Ronnie Peterson förolyckades under ett tävlingslopp i Milano året innan. Som följd blev investerare och sponsorer så nervösa att de inte längre ville associeras med motorsport och under många år stod Anderstorp tomt. På 2000-talet gjordes en storsatsning att renovera motorbanan och man lyckades år 2007 organisera och genomföra mästerskapet Race of Sweden för standardvagnar.

Idag fungerar flygsträckan fortfarande och har även en helikopterplatta. Motorbanan används för många evenemang och den är också en populär rullskidbana med årliga Grand Prixtävlingar för barn och vuxna. Man arrangerar också särskilda uppvisningar av kända bilmärken liksom old time racing för nostalgikerna och kammar man in storvinsten på sitt onlinespel kanske man själv kan bli ägare till en gammal klassiker!

Leave a Reply