Att Småland heter just Småland är på sätt och vis lite ironiskt och lustigt; namnet kommer sannolikt från landskapets gamla fiender som ville förringa det genom att kalla det för ”små land”, det vill säga bestående av många, mindre delar. Det här tog invånarna till hjärtat och trotsade de utomstående genom att anamma namnet, vilket ytterligare gav vatten på kvarnen för dem som ansåg att landskapets människor var egensinniga men också påhittiga och finurliga. Över lag har smålänningar länge ansetts vara bland Sveriges mest företagsamma och det är kanske ingen tillfällighet att möbelföretaget IKEA började här, Jönköpings tändsticksfabrik som blev internationellt känd på 1800-talet genom att uppfinna säkerhetsstickan liksom maskintillverkaren Husqvarna.

Landskapet har en lång och intressant historia och mycket tyder på att man handlade med Romarriket för tusentals år sedan. Ända sedan 500-talet f: Kr har smålänningar producerat och handlat med järn och under medeltiden utgjorde denna handel en stor del av Smålands ekonomi, tillsammans med dess många självstyrda bondgårdar och internationella kontakter. Det var därför ingen tillfällighet att det berömda Dackeupproret utbröt just här, då de självständiga smålänningarna blev arga på kung Gustav Vasas försök till centralisering på mitten av 1500-talet.

Under 1800-talet började stora glasbruk och träindustrier utvecklas i Småland och man öppnade den ena fabriken efter den andra. Det gjorde att många invånare lämnade livet på gårdarna för att börja arbeta där i stället, vilket i sin tur ledde till att torpen fick en rejäl nedgång och många började svälta. För att få en bättre chans i livet utvandrade därför många smålänningar till Amerika, vilket berömt illustrerades av den småländske författaren Vilhelm Mobergs böcker i serien Utvandrarna.

Idag är Småland åter igen ett välmående landskap med många orter och platser att besöka. Turismen är på framfart och många organisationer och kommuner samarbetar för att ytterligare främja denna sektor med storsatsningar på attraktioner, boende och kulturliv.

Historiska platser att besöka i Småland

Idag är Småland åter igen ett välmående landskap med många orter och platser att besöka. Turismen är på framfart och många organisationer och kommuner samarbetar för att ytterligare främja denna sektor med storsatsningar på attraktioner, boende och kulturliv.

Med andra ord finns det alltså mängder av historiska platser du kan besöka i Småland. Oavsett ålder är vi garanterade att dessa plaster kommer bidra till ett historiskt äventyr utöver det vanliga.

Besök de historiska kyrkorna

De många kyrkor som finns i Småland representerar en stor del av Smålands historia. Dessa magnifika byggnader är vad som finns kvar från medeltiden och i dessa kan man även få uppleva den historiska utvecklingen som skedde fram till 1800-talet. Utöver att studera dess historiska arkitektur finner man i dessa kyrkor även äldre bevarade föremål.

Astrid Lingrens barndomshemMissa inte Astrid Lindgrens magiska värld

Vill du uppleva miljön som inspirerade Astrid Lindgren till att skriva de fantastiska barnböckerna, som vi alla håller varm om hjärtat, kan du ta ett besök till Näs i Vimmerby.

När du besöker Astrid Lindgrens barndomshem kommer du att finna en välbevarad miljö där Astrid och hennes syskon växte upp. Idag kan du besöka hemmet genom en guidad rundtur och dessutom få möjlighet att lära känna den fantastiska kvinna som en gång skrev vår tids mest inspirerade barnböcker. Upplev plasterna som du en gång upplevt i sagans värld.

Trästaden i Eksjö

I Eksjös idylliska stadskärna finner man idag över 50 kulturmärkta trähus. Denna plats anses vara en av Europas bäst bevarade trästäder och bjuder in till mer än fyra historiska sekel. Upptäck detta kulturminne med en historisk vandring genom pestens år, hungersnöden, genom krigens år och eländiga eldsvådor.

Stensjö By rött hus
Upplev livet i Bullerbyn

I Stensjö By, strax utanför Oskarshamn, finner du platsen där delar av filmen Barnen i Bullerbyn spelades in. Här kan du vandra omkring i en välbevarad småländsk miljö och uppleva ljuva barndomen om igen.

Ta ett besök till Linnés Råshult

Om Carl von Linné är av intresse är ett besök till det kulturreserverade Råshult, norr om Älmhult, något för dig. Här kan du återuppleva 1700-talets Småland på egen hand eller genom en guidad tur av Carl von Linné i egen hög person. Dessutom får du här även möjligheten att njuta av de magnifika trädgårdarna som återskapats efter 1700-talets stil.

Huseby Bruk i Småland
Kliv tillbaka till 1800-talets Huseby

 

När du besöker Småland måste du ta dig till de historiska Huseby Bruk. Här finner du bland annat en levande bruksmiljö och här är allt väl bevarad från slutet av 1800-talet.

Med snurrande vattenhjul i kvarnen, påfåglar som spatserar på trädgården och butikshandeln som säljer gammeldags karamellstrutar får du känslan av att vara tillbaka på 1800-talet. Du dessutom även följa med på en guidad tur genom det ståtliga Husby Slott och kanske till och med ta möjligheten att boka in dig på en exklusiv tebjudning.