Ett besök hos Astrid Lindgren

Småländskan Astrid Lindgren är en av världens mest berömda och älskade barnboksförfattare. Hennes böcker har översatts till nästan hundra språk, vilket gör henne till världens fjärde mest översatta barnboksförfattare och hennes böcker har sålt 150 miljoner exemplar. Inte illa för en liten jänta från Vimmerby!

Under uppväxten kom Lindgren att utforska, busa, inspireras och leka i sin småländska omgivning vilket starkt genomsyrade hennes böcker. I Emil i Lönneberga äts det småländsk ostkaka och palt, Kalle Blomkvist ränner runt i Vimmerbys gränder och Bullerby-barnen upplever sina äventyr i småländska miljöer.

Har man vuxit upp med Lindgrens böcker upplevs Småland som extra familjärt och barn från världens fyra hörn vill inget hellre än att komma på besök till de platser som författarinnan så levande beskrev. Man bör därför inte missa Astrid Lindgrens Näs om man är i Småland, där hon föddes och växte upp. Det finns det mycket att se för unga och gamla och man kan gå på guidade turer där man får lära sig om författarinnans liv och böcker liksom besöka de platser där allt utspelade sig.

Här finns en permanent utställning som handlar om Lindgrens ofta turbulenta liv och hur hon kom att bli en så oerhört folkkär berättare. Här hålls speciella föreställning och föredrag, julmarknad och debatter med jämna mellanrum och på den trevliga restaurangen kan man njuta av småländska delikatesser.

För småttingarna finns det tillfälle att möta karaktärer från Lindgrens böcker; räkna med att Pippi Långstrump plötsligt dyker upp runt hörnet eller att Madicken går runt i de vackra trädgårdarna som omger platsen. I Astrid Lindgrens värld finns vidare en stor teater där hela familjen kan gå på föreställningar med författarinnans historier och barn av alla åldrar kan besöka Villa Villekulla, Emils snickarbod och utforska Mattisborgen med dess läskiga fängelse. Missa inte Lindgrens miljöer då de kommer att både fördjupa och berika hela Smålands-upplevelsen.

Leave a Reply