Småland för kulinariska upplevelser

Småland har inte bara en underskön natur och spännande äventyr att erbjuda utan även kulinariska upplevelser för dem som är riktigt matroade. Trevliga restauranger, gammaldags värdshus, slottsserveringar och kaféer finns det överallt och är en fröjd för den matglade besökaren.

Bland de mest kända maträtterna hör den småländska ostkakan som är fullkomligen ljuvlig. Från början räknades den som något av en statussymbol och ville man bjuda fint var den ett måste under familjesammankomster och flotta fester. Att ha en praktfull ostkaka på serveringsbordet innebar att man var både välbärgad och en skicklig kock och väckte både beundran och avund i grannskapet.

För att en ostkaka ska få den perfekta konsistensen krävs både noggrannhet och tålamod och dess viktigaste ingrediens förutom mjöl och mjölk är ostlöpe, vilken framställs då mjölken ystar sig och bildar den typiska fasthetsgraden. Enligt gammal småländsk tradition skär man alltid upp kakan från mitten och den serveras ljummen. Vissa tycker om att äta den med grädde och klarbärsylt eller färska hallon medan andra, särskilt de yngre, brukar föredra glass.

Småländska isterband är inget för vegetarianer men en härlig läckerhet för dem som gillar kött. Det är en traditionell korv som är lite syrligare än vanligt och den vanligaste metoden att uppnå dess speciella smak är att torka den genom att hänga upp den i taket över spisen eller kakelugnen. Besöker man Småland bör man passa på att köpa torkade isterband eftersom det kan vara svårt att få tag på i resten av landet och man serverar dem med t.ex kokt potatis. Lingonsylt är också ett populärt alternativ och i Småland kallas det för krösamos.

För att skölja ner det hela kan man ta sig en genuin, småländsk must som bryggs på landskapets finaste äpplen. Det finns också goda varianter av öl och cider som man kan hitta både i restauranger och på systembolaget.

Leave a Reply