Smålands vackraste vägar

Det finns många sätt att uppleva ett landskap och i vackra Småland är det verkligen väl värt att utforska dess vackra och rofyllda vägar. Man kan vandra eller hyra cykel, åka motorcykel eller bila genom det undersköna landskapet och göra många trevliga stopp på vägen för att besöka orter, slott, glasbruk och äventyrsbad. Här finns djupa skogar och stora, blomsterfyllda ängar och över hela området finns en air av mystik. Det känns som att Pomperipossa eller en vacker fe skall dyka upp närsomhelst.

Vill man undvika större motorvägar kan man i Småland prova på den gamla Riksettan som går från Vaggeryd till Markaryd och den följer den vackra ån Lagan som också är värd att utforska med kajak eller kanot. Här kan man i lugn och ro avnjuta landskapet och kanske gör ett stopp någonstans för en mysig picnic.

För den som söker lite mer äventyr än bara skön natur kanske det passar bättre med 151:an som bland annat går förbi den enorma västernanläggningen High Chaparall där det hela tiden råder full aktivitet i äkta cowboystil. Den 40 km långa sträckan går mellan Hestra och Värnamo och på vägen åker man förbi nationalparken Store Mosse där man kan sträcka på benen en stund. Är man sugen på att röra mer på sig finns det här också fina vandringsleder för alla åldrar liksom rullstolar och barnvagnar.

Nissastigen går mellan Småland och Halland och är också den en mindre väg där man bland annat passerar Smålandsstenar och Gislaved och den är uppkallad efter ån Nissan där man länge fiskat lax.

Sträckan mellan Karlshamn-Eriksmåla har blivit känd som utvandrarnas stigar då den beskrivs av Vilhelm Moberg i sin kända bokserie som också filmatiserats. Ett stopp man absolut bör göra är den gulliga byn Duvemåla där man kan se statyer av Mobergs hjältinna Kristina.

Leave a Reply